Rahm Dalne, Margit

Rahm Dalne, Margit Alfhild Augusta, 1906 – 2000, konstnär.

Hon var född Lagergren i Ytterselö socken i Södermanlands län och var dotter till godsägaren Knut Sture Arvid Lagergren och Emma Augusta Katarina Hansson. De tillhörde en konstnärssläkt, där den mest kände var professorn vid Konstakademin i slutet av 1800-talet, Gustav Cederström, mest känd för målningen Karl XII:s likfärd.

Som ung studerade Margit konst i bland annat Tyskland och på konstskolor i Malmö och Stockholm. Hon hade ett brett register och målade landskap, stadsbilder, figurer, porträtt, stilleben och använde olika tekniker som olja, akvarell och tempera.

Hon gifte sig 1932 med redaktören Gunnar Rahm i Stockholm. Ett par år efter krigsslutet 1945 kom hon till Grangärde Turisthotell för rekreation och mötte där den stilige, långe spelmannen, poeten och lanthandelsägaren i Norrbo, Herman Karlsson, senare med namnet Dalne. Två konstnärssjälar möttes, vilket resulterade i att Margit tog ut skilsmässa 1948, flyttade till Norrbo i Grangärde och gifte sig med Herman Dalne. De bosatte sig i ett torp, Tuvatorp, som de flyttade till tomten bredvid lanthandeln i Norrbo.

Margit hade under 25 års tid inkomstgaranti från staten för att kunna ägna sig åt sitt konstnärskap. Under perioden 1950–1980 var Margit en av Dalarnas mest framstående konstnärer och deltog i många utställningar i främst Stockholm och Dalarna men även i Paris. Margit gav även ut ett flertal vackra grafiska blad med motiv från bland annat Grangärdebygden.

Margit Rahm är representerad vid länsstyrelsen i Falun, Grängesbergs kommunhus, Grangärde kommunhus och Dalarnas läns landsting.

Källa: DD och Peter Swahn; Wikipedia

OBS! Har du synpunkter på texten, skicka då gärna in kompletteringar/ändringar.