Mojsen Gruvcentrum

Mojsen Gruvcentrum är ett gruvhistoriskt museum som ligger i gamla personalmatsalen ”Mojsen” på gruvområdet i Grängesberg, vid Dillnersväg 11.

Mojsen är ett smeknamn på lokaler vilka används för matservering. Namnet kommer av [mojs] vilket är lika med maträtter, lämpliga och vanliga vid storkökstillagning, t ex. soppa, köttgrytor. Vid vissa bruk och gruvor fick därför personalmatserveringarna namnet ”Mojsen”. Så även matserveringen vid gruvan i Grängesberg vilken användes fram till nedläggningen av gruvan 1989. Mojsen i Grängesberg är även känd för sina liggbritsar där gruvarbetarna kunde ta sig en tupplur efter maten.

Efter gruvans nedläggning har ”Mojsen” utvecklats till ett gruvhistoriskt upplevelsecenter/museum för besökare, där utställningar i form av gruvföremål, fotografier, tavelutställningar runt gruvnäringar och berättelser arrangeras. Där visas gruvarbetarnas vardag i Grängesberg från slutet av 1800-talet till ca 1990 då gruvorna stängdes. Där finns även en liten ”besöksgruva” där man kan se lite av vad man kan möta i en riktig gruva.

Museet öppnades och invigdes sommaren 2008 av kommunalrådet Maria Pettersson och IF Metalls förbundssekreterare Birgitta Lanér.

Mojsen drivs av Föreningen Gruvcentrum Mojsen som 2009 bildades genom att de tidigare föreningarna Föreningen Grufa och Grängesbergs Gruvmuseiförening slogs samman.

Mojsen är en del av Ekomuseum Bergslagen.

 

OBS! Har du synpunkter på texten, skicka då gärna in kompletteringar/ändringar.